Korobavírus: Trump povolal záložníkov, USA potvrdili vyše 100.000 prípadov COVID-19

28.03.2020 Celý región

Washington 28. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump vydal nariadenie oprávňujúce Pentagón povolať armádnych záložných síl, aby sa aktívne podieľali na zabránení šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Agentúra poznamenala, že aj bývalý prezident Barack Obama poveril ministrov obrany a vnútornej bezpečnosti povolaním záložného vojska, keď v roku 2014 vyčíňalo v západnej Afrike vírusové ochorenie ebola.

Ako informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa, USA majú už viac ako 100.000 potvrdených prípadov nového koronavírusu, pričom majú o 15.000 viac potvrdených prípadov než Taliansko a o 20.000 viac než Čína, kde vírus prvýkrát zistili.
 ,
 

Trump oznámil, že možno dá štát New York do karantény

Washington 28. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že uvažuje o vyhlásení "karantény" v celom štáte New York a v priľahlých oblastiach, aby tamojší obyvatelia nešírili nový koronavírus do ostatných častí USA. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

"Je možnosť, že v priebehu dnešného dňa dáme do karantény - krátkodobej, dvojtýždňovej - štát New York, zrejme aj New Jersey, určité časti Connecticutu," povedal Trump pri odchode z Bieleho domu.

Štát New York je vážne zasiahnutý pandémiou koronavírusu.

Opatrenie bude znamenať, že bude obmedzené cestovanie z jedného z najľudnatejších regiónov USA do ostatných častí Spojených štátov, predovšetkým do južného štátu Florida, ktorý je v zime obľúbenou destináciou Newyorčanov.

Trump nechce, aby sa Florida "ťažko nakazila".

Prezident túto myšlienku neskôr na Twitteri potvrdil. Rozhodnutie "padne, už čoskoro", dodal Trump.

Mesto New York v rovnomennom štáte je koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, postihnuté najvážnejšie z celých USA.

Avšak guvernér štátu New York Andrew Cuomo, ktorý sa s Trumpom rozprával v sobotu už skôr, uviedol, že túto záležitosť v spoločnej diskusii neriešili.

"Vôbec neviem, čo to bude znamenať," povedal Cuomo na tlačovom brífingu. Myslel tým právnu stránku karantény a zdravotné hľadisko. Dodal, že mu to "neznie dobre".

Cuomo ešte predtým v sobotu oznámil, že odkladá prezidentské primárky v štáte z 28. apríla na 23. júna. Dôvodom sú práve obavy zo zhoršenia pandémie koronavírusu, keď sa ľudia budú zhromažďovať na jednom mieste - v hlasovacích miestnostiach.

"Mnoho ľudí sa tam dotýka jednej kľučky, jedného pera," dodal vysvetlenie Cuomo.

Primárky už odložilo vyše desať ďalších štátov, vrátane Pennsylvánie, Connecticutu a Ohia, pripomenula tlačová agentúra DPA.
 
 

Čína hlási ďalších 54 prípadov nákazy a 3 ďalšie úmrtia

Peking 28. marca (TASR) - V Číne znova vzrástol počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu "privezených" zo zahraničia. Ako v sobotu oznámila Národná zdravotnícka komisia v Pekingu, za uplynulých 24 hodín diagnostikovali ochorenie ďalším 54 ľuďom, ktorí pricestovali do krajiny. Celkovo tak Čína eviduje už viac než 600 takýchto prípadov, informovala agentúra DPA.

Podľa novej bilancie v Číne tiež zomreli na ochorenie Covid-19 ďalší traja ľudia, čím sa počet obetí od vlaňajšieho začiatku epidémie zvýšil na 3295.

Všetky tri nové obete zaznamenali v provincii Chu-pej, pôvodnom epicentre šírenia koronavírusu, kde však za posledných 24 hodín nehlásili nové prípady nákazy.

Čína dosiaľ eviduje podľa oficiálnych údajov 81.394 nakazených koronavírusom. Celkovo 74.971 z nich sa uzdravilo, 383 za posledný deň.

Krajina v obave z druhej vlny nákazy vyvolanej zavlečením infekcií zo zahraničia vo štvrtok oznámila, že všetci cudzí štátni príslušníci budú mať od soboty zakázaný vstup na územie Číny. Dočasne bude pozastavená aj možnosť bezvízového tranzitu.

Oznámené bolo aj výrazné zredukovanie leteckých spojení. Od soboty môže každá čínska letecká spoločnosť ponúkať už len jedno spojenie s každou krajinou za týždeň. To isté platí pre zahraničné aerolínie prevádzkujúce lety do Číny, píše DPA.
 

V Česku pribudlo za jeden deň 373 prípadov nákazy koronavírusom

Praha 28. marca (TASR) - V Českej republike bolo v sobotu ráno potvrdených celkovo 2422 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V piatok ich pribudlo 373, čo je dosiaľ najväčší počet za jeden deň. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva, ktoré prevzal spravodajský server Novinky.cz.

Nárast nových prípadov podľa správy súvisí aj s tým, že rýchlo rastie počet testovaných. Počas piatku vykonali zdravotníci celkovo 5247 testov. Naďalej platí, že ochoreniu COVID-19 v Česku podľahlo deväť ľudí a 11 sa uzdravilo.

Z Prahy medzitým prišla aj správa o tom, že český prezident Miloš Zeman odmietol vyhlásiť amnestiu, ktorú navrhoval advokát Petr Toman pre odsúdených na menej ako jeden rok s odôvodnením, že by to zmiernilo problémy rodín, ktorých člen je vo väzení pre menej závažné obvinenia.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček informoval, že prezident podnet Tomanovej kancelárie odmietol, "pretože je na rozdiel od svojich dvoch predchodcov zásadným odporcom amnestie". "Okrem toho považuje tento podnet za škodlivý vzhľadom na súčasnú epidemiologickú a ekonomickú situáciu," napísal Ovčáček na sociálnej sieti.
 

V Česku je 2541 nakazených novým koronavírusom, 11 ľudí sa uzdravilo

Praha 28. marca (TASR) - Počet potvrdených chorých na COVID-19 v Česku stúpol v sobotu podvečer na 2541, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Rýchle rastie počet testovaných osôb, celkovo bolo urobených 36.374 testov. Stále platí, že ochoreniu podľahlo v ČR deväť ľudí a 11 sa uzdravilo. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

V sobotu okolo 16.00 h bolo nakazených 2477.

Za piatok pribudlo 373 prípadov nákazy, čo bolo zatiaľ najviac od vypuknutia pandémie. Súviselo to aj s intenzívnejším testovaním ľudí.

Takisto rezort českej obrany na Twitteri informoval, že do soboty eviduje 12 nakazených koronavírusom, v karanténe je 907 príslušníkov armády.

Pri kontrole hraníc sa koronavírusom infikoval vojak 44. ľahkého motorizovaného práporu v Jindřichovom Hradci. Lieči sa doma a má ľahký priebeh ochorenia, uviedla Česká televízia (ČT).
 
 

Rakúsko ohlásilo už takmer 7900 nakazených koronavírusom a 68 úmrtí

Viedeň 28. marca (TASR) - Každodenný nárast v počte nakazených novým koronavírusom a súvisiacich úmrtí sa v Rakúsku stále nezmierňuje. Do sobotňajšieho poludnia bolo zaznamenaných už 7898 potvrdených prípadov nakazenia a 68 prípadov úmrtia, vyplýva z priebežne aktualizovaných údajov Spolkového ministerstva sociálnych vecí, zdravotníctva, opatrovateľstva a ochrany spotrebiteľa (BMSGPK) Rakúskej republiky.

Medzi nakazenými osobami mierne prevažujú muži (53 percent), najvýraznejšie zasiahnutou vekovou skupinou sú 45- až 54-roční ľudia (1708 nakazených).

Spolkovou krajinou s výrazne najvyšším podielom pozitívne testovaných zostáva Tirolsko, odkiaľ hlásili už 1832 prípadov, posledným v poradí je naďalej Burgenland s aktuálne 141 prípadmi. V bilancii úmrtí sú na popredných miestach Štajersko so 17 a Viedeň so 16 prípadmi.

Podľa údajov BMSGPK zo sobotňajšieho rána sa nakazenie vírusom SARS-CoV-2 zatiaľ potvrdilo celosvetovo u takmer 600.000 osôb, z čoho takmer 82.000 pripadá na Čínu. Necelých 132.000 nakazených sa vo svete medzičasom uzdravilo.
 
 

V Iráne podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 139 ľudí

Teherán 28. marca (TASR) - Irán oznámil v sobotu úmrtie ďalších 139 ľudí na ochorenie spôsobované novým koronavírusom. Oficiálny celkový počet pacientov, ktorí chorobe v krajine podľahli, sa tak zvýšil na 2517, informovala agentúra AFP.

Za uplynulých 24 hodín v Iráne potvrdili aj 3076 nových prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 35.408. Z ochorenia sa dosiaľ uzdravilo 11.679 pacientov, uviedol na tlačovej konferencii hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

V Iráne, ktorý je jednou z najviac postihnutých krajín na svete, sa prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 objavil 19. februára v meste Kom.

Do konca marca zostávajú v krajine zatvorené školy a islamská republika zrušila aj kultúrne a náboženské stretnutia. Mnohé štáty s Iránom prerušili dopravné spojenia.
 
 
 

V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 832 ľudí

Madrid 28. marca (TASR) - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832. Nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5694 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v sobotu dopoludnia. Informovala o tom agentúra AFP.

Nákazu koronavírusom dosiaľ v Španielsku potvrdili u 72.248 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 8189 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 12,8 percenta oproti predchádzajúcim dňom, keď dosiahla 14 a predtým 18 percent.

Hospitalizovaných je 40.630 ľudí, z nich 4575 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine sa vyliečilo 12.285 ľudí, uviedlo podľa denníka El País španielske ministerstvo zdravotníctva.

Španielsko má druhý najvyšší počet obetí koronavírusu na svete po Taliansku, kde zomrelo viac ako 9100 infikovaných. Ešte v stredu Španielsko prekonalo v počte úmrtí Čínu, kde sa vírus koncom vlaňajška objavil.

Španielska armáda pomôže s prevozom tiel obetí pandémie koronavírusu


Španielske ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že príslušníci armády budú pomáhať s prevozom tiel obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA.

Vojaci budú povolaní v súvislosti s vysokým počtom úmrtí, ktoré si vyžiadala pandémia koronavírusu. Počet úmrtí stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832 a nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5694 ľudí. Viac ako 72.200 osôb je nakazených.

Najviac postihnutá je oblasť v okolí hlavného mesta Madrid, kde sú zahltené i pohrebné služby. Dočasnú márnicu Madrid zriadil na mestskom klzisku.

Armáda bude nasadená po celú dobu, keď je v krajine v platnosti núdzový stav. Ten v Španielsku vyhlásili 14. marca na 15 dní. Parlament vo štvrtok rozhodol o jeho predĺžení do 11. apríla.

Vláde to umožní predĺžiť mimoriadne opatrenia na zamedzenie šírenia druhu nového koronavírusu vrátane zákazu vychádzania. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Zatvorené sú aj podniky a väčšina obchodov.
 

Koronavírus si v Británii vyžiadal už viac ako 1000 obetí na životoch

Londýn 28. marca (TASR) - Celkom 1019 úmrtí si vyžiadala nákaza novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 v Spojenom kráľovstve, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie údaje britského ministerstva zdravotníctva. Nakazených je viac ako 17.000 ľudí.

Počet úmrtí sa od piatku zvýšil o 260, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News. Väčšinu z týchto obetí zaznamenali v Anglicku.

Národná zdravotná služba (NHS) spresňuje, že úmrtia zasiahli osoby vo veku 33 až 100 rokov. Okrem 13 mali všetci z nich aj ďalšie zdravotné problémy.

Sedem z nových úmrtí hlásili v Škótsku, kde celkový počet obetí stúpol na 40. Dvaja ľudia zomreli v Severnom Írsku, kde zaznamenali celkovo 15 obetí.

Vo východnej časti Londýna má byť otvorená dočasná nemocnica, nazvaná NHS Nightingale Hospital, s kapacitou 4000 pacientov. Výstavba ďalších dvoch nemocníc je naplánovaná v mestách Birmingham a Manchester.

V piatok bolo ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, potvrdené u britského premiéra Borisa Johnsona, ministra zdravotníctva Matta Hancocka a hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo profesora Chrisa Whittyho.

Pozitívny test na koronavírus mal aj následník trónu princ Charles, najstarší syn kráľovnej Alžbety II.
 
 

Vo svete je nakazených koronavírusom vyše 605.000 ľudí

Paríž 28. marca (TASR) - Celkove 605.010 prípadov nakazenia novým koronavírusom bolo oficiálne zaznamenaných vo svete od začiatku súčasnej pandémie. Zo 183 krajín a území bolo zároveň hlásených 27.982 úmrtí, vyplýva z bilancie tlačovej agentúry AFP, dokumentujúcej stav v sobotu o 11.45 h SEČ.

Podľa týchto údajov pripadalo 104.837 nakazených na Spojené štáty, kde dosiaľ 1711 ľudí zomrelo. Najvyšší počet úmrtí - 9134 - malo Taliansko s celkove 86.498 známymi prípadmi nakazenia.

Čína ako epicentrum pandémie zaznamenala podľa bilancie AFP zatiaľ 81.394 prípadov nakazenia a 3295 úmrtí spôsobených novým koronavírusom.

Agentúra však poznamenáva, že uvedené čísla predstavujú len zlomok skutočných počtov. V mnohých krajinách sa totiž vykonávajú testy na nový koronavírus len u pacientov, ktorí sú hospitalizovaní s podozrením na nákazu.

Koronavírus si vo svete vyžiadal už vyše 30.000 životov

Paríž 28. marca (TASR) - Počet oficiálne potvrdených úmrtí na nový koronavírus po celom svete v sobotu prekročil 30.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do soboty 20.00 h SEČ.

Dve tretiny z 30.003 úmrtí na koronavírus zaznamenali v Európe.

Od vypuknutia epidémie v decembri v Číne hlásili v 183 krajinách a teritóriách vyše 640.770 prípadov nákazy koronavírusom. Z týchto ľudí je teraz najmenej 130.600 pokladaných za vyliečených.

Tieto údaje, ktoré agentúra AFP zozbierala od národných úradov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pravdepodobne odrážajú len zlomok aktuálneho počtu infekcií.

Mnohé krajiny až teraz testujú prípady, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu.

Od piatka 20.00 h SEČ pribudlo po celom svete 3417 nových úmrtí a 68.734 nových potvrdených prípadov nákazy.

Krajinami s najväčším počtom mŕtvych za posledných 24 hodín sú Taliansko s 889 úmrtiami, Španielsko s 832 obeťami a Spojené štáty s 453 mŕtvymi.

Taliansko, ktoré zaznamenalo prvé úmrtie na koronavírus vo februári, hlásilo dosiaľ 10.023 úmrtí, 92.472 infekcií a 12.384 vyliečených.

Tak ako Taliansko aj Španielsko má viac úmrtí než Čína, konkrétne 5690, ako aj 72.248 nakazených.

Čína - bez Hongkongu a Macaa - hlásila doteraz 3295 úmrtí a 81.394 prípadov infekcie, ako aj 74.971 uzdravených. Čína hlásila od piatka 54 nových nakazených a tri nové úmrtia.

Európa zaznamenala 351.877 prípadov nákazy a 21.334 úmrtí, spresnila agentúra AFP.
 

Počet úmrtí na COVID-19 v Taliansku prekročil 10.000

Rím 28. marca (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus v Taliansku prekročil v sobotu 10.000, nových obetí na životoch je 889. Informovala o tom talianska služba civilnej ochrany, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Počet mŕtvych v Taliansku, ktoré zaznamenalo viac mŕtvych na ochorenie COVID-19, než akákoľvek iná krajina na svete, je teraz 10.023.

Nových prípadov nákazy je 5974, takže celkový počet ľudí, ktorí mali v Taliansku od začiatku krízy (minulý mesiac) oficiálne pozitívne výsledky testov na COVID-19, je 92.472.
 
 

Počet úmrtí na koronavírus v Turecku prekročil 100

Ankara 28. marca (TASR) - Vyše 100 ľudí zomrelo v Turecku na nový koronavírus, oznámil v sobotu minister zdravotníctva Fahrettin Koca. V krajine zaznamenali aj 1704 nových prípadov nákazy, uviedla tlačová agentúra AFP.

Minister Koca zverejnil najnovšie údaje na Twitteri. Podľa nich zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 16 ľudí, takže celový počet mŕtvych stúpol na 108.

S novými prípadmi ochorenia COVID-19 má Turecko oficiálne zaznamenaných celkovo 7402 nakazených ľudí.
 
 

Francúzsko hlásilo 319 ďalších úmrtí na koronavírus

Paríž 28. marca (TASR) - Francúzsko v sobotu hlásilo 319 ďalších úmrtí na nový koronavírus v nemocniciach. Celkový počet úmrtí počas pandémie v krajine je 2314. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vo Francúzsko majú teraz zaznamenaných celkovo 37.575 prípadov nákazy vírusom, čo je o 4611 viac oproti predchádzajúcemu dňu. Vyplýva to z dennej aktualizácie, zverejnenej vládou. V nemocniciach je hospitalizovaných 17.620 ľudí, z nich 4273 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS), dodala vláda.

Počet úmrtí a počet prípadov nákazy koronavírusom sú však pravdepodobne vyššie oproti oficiálnym údajom. Údaj o tých, ktorí zomreli, zachytáva iba ľudí, ktorí vírusu podľahli v nemocnici - nie v domovoch starostlivosti o seniorov či doma v súkromí. Okrem toho, v súčasnosti vo Francúzsku testujú iba ľudí, ktorí patria do vysoko rizikovej skupiny.
 

V ČR zomreli na COVID-19 ďalší dvaja ľudia, celkový počet úmrtí je 11

Praha 28. marca (TASR) - V Česku zomreli v sobotu po nákaze novým koronavírusom ďalší dvaja ľudia, celkovo tam majú 11 úmrtí. Potvrdených prípadov nákazy je v ČR 2541. Nové údaje oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch večer na brífingu. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Vyšší počet infekcií pripisuje minister tomu, že sa v Česku robí viac testov. Situácia podľa neho však "nie je najpriaznivejšia", preto podporuje predĺženie núdzového stavu o 30 dní. Tento krok naznačil aj český premiér Andrej Babiš.

Otestovaných bolo dosiaľ celkovo 36.374 ľudí. Počet testov by sa v najbližšom čase mal zdvojnásobiť.

"Ak sa nám podarí zapojiť Akadémiu vied, môžeme na konci budúceho týždňa otestovať až 10.000 vzoriek denne," dodal Vojtěch.
 
 
 

Vyberte región